در نماز باید زن عقب تر از مرد بایستد و جاى سجده او از جاى ایستادن مرد کمى عقب تر باشد و در این، فرقى بین محرم و نامحرم،مادر وفرزند یا زن و شوهر نیست.
طبق نظر برخى از مراجع تقلید مانند مقام معظم رهبری ، آیت الله بهجت و آیت الله شبیری زنجانی : نماز خواندن زن جلوتر از مرد یا مُساوى و همدوش با مرد… کراهت دارد ، لذا مستحب است زن عقب تر از مرد بایستد و جاى سجده او از جاى ایستادن مرد کمى عقبتر باشد ، طبق این فتوا اگر زن جلوتر از مرد یا کنار او بایستد ، نماز هیچ یک باطل نیست .
اما بر اساس فتواى آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله سیستانی : واجب است مرد جلوتر و زن عقبتر بایستد.( به نظر أیت الله سیستانی این حکم بنا بر احتیاط لازم است) ؛ که بر اساس این فتوا : اگر هر دو مساوى بایستند یا زن جلوتر از مرد بایستد ، نماز باطل است؛ در این حکم محرم و غیر محرم تفاوتى ندارند ولى اگر میان مرد و زن دیوار یا پرده و مانند آن باشد یا به اندازه ده ذراع (تقریباً پنج متر) فاصله باشد اشکال ندارد.
پس اگر زن برابر مرد یا جلوتر ؛ با هم وارد نماز شوند باید هر دو نماز را دوباره بخوانند ولى اگر یکى زودتر از دیگرى به نماز بایستد و طبق نظر آیت الله مکارم شیرازی فقط کسى که بعد مشغول نماز شده باید نمازش را دوباره بخواند اما بر اساس نظر آیت الله سیستانى: بنا بر احتیاط واجب باید هر دو نماز را دوباره بخوانند.
اما مقام معظم رهبری می فرمایند : اگر بین زن و مرد مقدارى و لو به اندازه یک وجب فاصله باشد، جلوتر بودن زن اشکالی ندارد.
منبع: www.firouzi.org/?p=3065